Overdracht van bevoegdheden: mannelijke prostitués in Brussel aan hun lot overgelaten?

Brussel, woensdag 14 mei 2014 — ALIAS vzw, de enige hulp- en zorgverleningsorganisatie voor mannelijke prostitués in Brussel, dreigt een deel van haar personeel vanaf januari 2015 te moeten ontslaan door gebrek aan subsidies. De vzw wil nu al de toekomstige Brusselse ministers interpelleren, die na de verkiezingen bevoegd zullen zijn voor deze problematiek : willen ze het risico lopen om meer dan 200 mannelijke prostitués in de kou te laten staan ?

Al 5 jaar bezoeken de twee maatschappelijk werkers van Alias vzw, ondersteund door vrijwilligers, de Brusselse straten, bars en parken om mannelijke prostitués te ontmoeten. Meer dan 220 nachtelijke straathoekwerkbeurten werden gerealiseerd. Samen met hun coördinatrice zijn ze slechts met 3 vaste werknemers om ‘s nachts straathoekwerk te garanderen, en het aanbod overdag te verzorgen: onthaalpermanenties, permanenties voor testing op hiv/soa’s en individuele begeleidingen voor  sociale en administratieve stappen.

Sinds de oprichting van Alias vzw in 2009 heeft het team meer dan 500 verschillende mannelijke prostitués in Brussel bereikt. Sinds het prille begin zijn de jaarlijkse cijfers verviervoudigd: terwijl het team in 2010 nog in contact was met 50 mannelijke prostitués, werden er in 2013 meer dan 200 ontmoet. Het is zwaar en nauwlettend werk dat gepaard gaat met een regelmatige aanwezigheid op de specifieke tippelzones. Alias is de enige actieve vereniging op dit terrein. De bedoeling is het opbouwen van een vertrouwensband met dit doelpubliek, dat wel onzichtbaar lijkt voor het grote publiek. Het straathoekwerk fungeert ook als toegangspoort voor een globale begeleiding op maat van de mannelijke prostitués, met aandacht voor preventie van soa’s/hiv en harm reduction inzake prostitutie.

« Elke maand vinden een tiental nieuwe personen de weg naar onze organisatie: de één wil een dokter zien maar weet niet hoe of denkt dat hij er geen recht op heeft, de ander is op straat beland en  zoekt reeds maanden een betaalbare woning… », verklaart Katia Senden, maatschappelijk werkster bij ALIAS. «We helpen deze personen om hun weg te vinden in de administratieve molen. Zo kunnen we bovendien hulp- en zorgverleners van andere (sociaal, gezondheid, administratief, ..:) diensten bewust maken van de moeilijkheden waarmee dit uiterst kwetsbare publiek te kampen heeft. Als Alias verdwijnt zullen honderden mannelijke prostitués onder de radar verdwijnen, afgesloten van de rest van de samenleving».

Hoewel algemeen erkend als expert op het terrein van de mannelijke prostitutie beschikt ALIAS vzw, ondanks het feit dat dit werk hard nodig is, over geen enkele structurele en permanente subsidie. Elk jaar opnieuw staat het voortbestaan van de vereniging op het spel. De noden van de hulpvragers worden steeds groter en het team wordt kleiner.

Op dit moment wordt de toekomst van de vzw bedreigd door de overdracht van bevoegdheden naar de Gewesten. Nochtans kunnen de toekomstige Brusselse ministers het belang voor de volksgezondheid van een begeleidingsaanbod op maat van mannelijke prostitués, met bijzondere aandacht voor harm reduction inzake prostitutie, niet ontkennen. Alias vraagt dan ook met klem een institutionele erkenning en een permanente subsidiëring voor de komende 5 jaar om de werkzekerheid van haar 3 werknemers te kunnen garanderen, en om een bijkomende sociaal werker aan te werven opdat er beter ingespeeld zou kunnen worden op de noden van het doelpubliek. Daarom interpelleert de vzw nu al de toekomstige Brusselse ministers die na de verkiezingen bevoegd zullen zijn voor deze problematiek : willen ze het risico lopen om meer dan 200 mannelijke prostitués in de kou te laten staan ?

Perscontact : Bert De Bock  (bert_de_bock@hotmail.com, 0497/94.97.96)

Persbericht-Alias.pdf

logo-alias-carre

 

hidden text

2013 Alias
Identity: Seb. Design: Whiteline. Development: DM.