Overdracht van bevoegdheden : mannelijke prostitués in Brussel aan hun lot overgelaten ? Kan vzw ALIAS blijven bestaan?

De vzw ALIAS, de enige hulp- en zorgverleningsorganisatie voor mannelijke prostitués in Brussel, dreigt een deel van haar personeel vanaf januari 2015 te moeten ontslaan door gebrek aan subsidies. De vzw wil nu al de toekomstige Brusselse ministers interpelleren, die na de verkiezingen bevoegd zullen zijn voor deze problematiek : willen ze het risico lopen om meer dan 200 mannelijke prostitués in de kou te laten staan ?

Als ALIAS verdwijnt, wat zullen de gevolgen zijn?

  • Volksgezondheid wordt op het spel gezet: een onzichtbaar en moeilijk te bereiken publiek wordt door geen enkele sociale structuur meer ondersteund. Harm Reduction inzake prostitutie wordt stopgezet, de impact op de klanten van de prostitués zal enorm zijn!
  • Honderden mannelijke prostitués hebben geen toegang meer tot gezondheidszorg en de bestaande psycho-medisch-sociale instellingen : ALIAS is een onvervangbare schakel tussen een kwetsbare populatie en de bestaande instellingen. Het zal het einde betekenen van een begeleiding op maat van de specifieke noden van mannelijke prostitués.   

De toekomstige Brusselse ministers kunnen niet ontkennen dat prostitutie de volksgezondheid op het spel zet! Willen ze echt het gevaar lopen om meer dan 200 mannelijke prostitués in de kou te laten staan?

Alias verzoekt met aandrang om een institutionele erkenning en een permanente subsidiëring voor de komende 5 jaar. Hierdoor moet de vzw in staat zijn haar huidige 3 werknemers te kunnen behouden en een bijkomende sociaal werker aan te werven, om beter te kunnen inspelen op de noden van het doelpubliek.

Na 5 jaar werking:

  • Kwamen meer dan 500 mannelijke prostitués in contact met het team van Alias.
  • Werden meer dan 220 nachtelijke straatwerkhoekwerkbeurten op de tippelzones gerealiseerd.
  • Worden medische permanenties georganiseerd voor testing op soa’s/hiv (twee dinsdagavonden per maand) en onthaalpermanenties verzorgd (elke woensdagnamiddag). Alias biedt dagelijkse begeleiding op maat voor alle sociale en administratieve stappen.
  • Een team van slechts 2 sociaal werkers en 1 coördinatrice, die hun werk dreigen te verliezen.

Meer info over de vereniging : www.alias-bru.be

Contactpersoon : Françoise Bocken (0486/941 758, francoise@alias-bru.be)

logo-alias-carre1

 

hidden text

2013 Alias
Identity: Seb. Design: Whiteline. Development: DM.