Soorten prostitutie

Afhankelijk van de locatie en de zone van activiteit, onderscheiden we op het Brusselse grondgebied verschillende vormen van mannelijke prostitutie en tippelen.

De ‘straatprostitutie’ wordt uitgeoefend op bepaalde openbare plaatsen (op straat, in stations en parken) of in privéruimtes van het commerciële LGTB-netwerk (cafés, bars, sauna’s, enz.). Deze vorm van prostitutie komt voornamelijk voor in twee zones: in het stadscentrum binnen de ‘homowijk’, dit is de eigenlijke zone van de mannelijke prostitutie en in een gebied naast het Noordstation, waar travestieten of transseksuelen gebruik maken van de traditionele zone voor vrouwelijke prostitutie.

Door maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen in de stad is de mannelijke ‘straatprostitutie’ minder zichtbaar geworden, zeker in vergelijking met de vrouwelijke prostitutie. Tegelijk is de prostitutie in de horeca sterker aanwezig in bepaalde cafés, vaak zonder medeweten van de eigenaars. Deze nachtelijke en uiterst discrete praktijk is enkel merkbaar voor ervaren en gespecialiseerde straathoekwerkers.

Daarnaast kent Brussel al een aantal jaar naast de ‘klassieke’ mannelijke prostitutie een toename van het ‘tippelen via internet’. Het prostitutieaanbod gaat in dat geval doorgaans schuil achter een ‘escort’-advertentie op ontmoetingssites.

Deze laatste vorm van prostitutie heeft evenwel niet geleid tot het verdwijnen van de straatprostitutie, die nog altijd wordt beoefend door een publiek dat nog kwetsbaarder is geworden. Het publiek dat zich via internet prostitueert, heeft trouwens ook specifieke begeleiding en zorg nodig, vooral op het vlak van seksuele gezondheid.

 

hidden text

2013 Alias
Identity: Seb. Design: Whiteline. Development: DM.